Gündem

DENİZLİ’DE 2 TEKSTİL FİRMASI KONKORDATO ALDI

Denizli’de 2 Tekstil Firması Daha Denizli 1. Asliye Ticaret Mahkemesine Yaptığı Konkordato Başvurusu Kabul Oldu

21 Mayıs 2025
1 gün önce

Türkiye’nin dünyaya açılan penceresi ihracat kenti Denizli tekstilinde yaprak dökümü devam ediyor. İşletme maliyetlerinin yüksek olması, hammadde, personel, elektrik ve diğer girdi maliyetleri nedeniyle sıkıntılı bir süreç devam ediyor. Tekstil sektörünün en hareketli olması gereken Nisan, Mayıs, Haziran aylarında sipariş sıkıntısı çeken tekstil sektöründe 2 firma daha konkordato aldı. Bedofa Tekstil İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ve Batutek Teknik Kumaş Tekstil Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, T.C. Denizli 1. Asliye Ticaret Mahkemesine yaptıkları geçici konkordato talepleri kabul oldu. Batutek Teknik Kumaş Tekstil Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ile birlikte, BY Anotolia Teknik Tekstil Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi de 3 aylık konkordato kabul oldu.

YURT DIŞI İLE REKABETTE ZORLANIYORLAR

Denizli tekstili 2 yıldır eriyor. Hindistan, Pakistan, Mısır, Bangladeş gibi Güney ve Ortadoğu ülkeleriyle rekabet etmekte zorlanan tekstil firmaları, siparişlerini bir bir bu ülkelere kaptırıyorlar. Elektriğin yanı sıra asgari ücret nedeniyle başka ülkelerle rekabet etmekte zorlanan Denizlili firmalar maliyetlerin yüksek olmasından kaynaklı büyük sıkıntı yaşıyor. Tekstil sektöründe faaliyet gösteren firma yetkilileri, Hindistan, Pakistan, Mısır, Bangladeş gibi ülkelerle aralarında yüzde 40 varan maliyet farkının çıktığını dile getiriyorlar. Tekstilde, söz sahibi marka firmaların maliyetler nedeniyle Hindistan, Pakistan gibi ülkeleri tercih ettiğini kaydeden işletme sahipleri, şartların her geçen zorlaştığını ve önlerini göremediklerini de dile getiriyorlar.

"AYAKTA KALMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Tekstil sektöründe tarihte görülmemiş bir daralmanın yaşandığını ve geleceğe ümitle bakmadıklarını sözlerine ekleyen tekstil sektörü firma yetkilileri, “Tarihte görülmemiş bir daralma içindeyiz. Banka faizlerinin yüksek olması, enflasyon, finans sıkıntısı, maliyetler, rekabet ortamının tamamen aleyhimize olması gibi nedenlerden dolayı adeta bunalmış durumdayız. Güney Doğu ülkeleri, Orta Asya ülkeleriyle aramızdaki fiyat farkı yüzde 40 civarında. Haliyle Avrupalı, Amerika gibi gelişmiş ülkelerin tercihi bu ülkeler oluyor. Türkiye’deki enflasyonu ülkelerine yansıtmak istemediklerini söylüyorlar. Hindistan, Pakistan, Mısır gibi ülkelerden aldıkları sipariş teklifler, bizim imalat maliyetlerimizin çok altında. Avrupa ülkeleri başta olmaz üzere, Amerika ve gelişmiş ülkeler bizimle çalışmak istiyorlar. Ancak maliyetler nedeniyle her geçen gün müşteri kaybı yaşıyoruz. Her şeye rağmen ayakta kalmaya çalışıyoruz” dediler.

En İlgi Çeken Haberler