Astım ataklarının basit tedbirlerle engellenebileceğini söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Tunç Oken, aşırı sıcaklar ve nemli havanın kronik hastalıkları olumsuz etkilediğini söyledi. Dr.Oken astımlı hastaların yakınmaları özellikle nemli havalarda artarak, kimi zaman hayatı tehdit edecek boyutlara ulaşabiliyor. Astım hastalığı sıklıkla göğüste hırıltı ve ıslık sesi şeklinde hışıltı, nefes darlığı, gece öksürükleri, göğüste tıkanıklık ve baskı hissi ile kendini gösteriyor” şeklinde konuşu.
NEM YÜZDE 60’TAN FAZLAYSA DIŞARI ÇIKMAYIN
Sıcak hava ve yüksek nem oranının astım belirtilerinin ortaya çıkmasına sebep olan tetikleyici faktörler arasında bulunduğunu işaret eden Dr.Oken “Soğuk hava kadar, sıcak hava da solunum yollarını uyararak astım belirtilerini tetikleyebilir. Bunun yanı sıra aşırı nem özellikle evlerin içinde bulunan küf mantarları ve ev tozu akarları gibi alerji kaynaklarının üremesini kolaylaştırır ve böylelikle kişilerde alerjiye sebep olur. Astım hastalarının hava sıcaklığının 30ºC üstünde ve nem oranının %60’tan fazla olduğu zamanlarda, 10.00-17.00 saatleri arasında dışarıya çıkmamasını tavsiye ediyoruz” dedi.
YAZ AYLARINI DAHA RAHAT GEÇİRMEK İÇİN NE YAPMALIYIZ?
Astımlı hastalarının mutlaka bol su içmeye dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Uz.Dr.Pınar Tunç Oken, alınabilecek önlemleri şu şekilde sıralıyor: