Gündem

ZEUS’UN OĞLU APOLLON’NUN DENİZLİ BAĞI

Yunan Mitolojisinin En Güçlü Tanrısı Zeus’un Şarap Tanrısı Oğlu Apollon, Titanlar Tarafından Feci Şekilde Öldürülür

4 Mart 2018
93 ay önce

En Erken devirlerden itibaren bağcılığa, dolayısı ile de leziz şarapları ile ün salmış öyle ki, Çalkarası olarak adlandırılan ve dünya çapında tanınan bir üzüm türüne adını vermiş olan Denizli’ nin bereketli topraklara sahip ilçesi Çal, değeri ölçülmeyecek tarihi hazineleri de sessizce bağrında saklar. İlçe halkı arasında Asartepe olarak isimlendirilen küçük bir tepenin üzerine konumlanmış olan Apollon Lairenos Tapınağı da bunlardan sadece bir tanesi: Bahadınlar Köyü’ ne 4 Kilometre mesafede, Menderes Vadisi’ne hakim konumdaki konik formlu tepenin üzerinde küçük bir tapınağın kalıntıları göze çarpar. İlk bakışta Batı Anadolu’ da birçok bölgede karşımıza çıkan yerel kült merkezlerinden birisi izlenimi veren bu tapınak, bir süredir özellikle din tarihi çalışan araştırmacıların dikkatini çekmektedir. Çünkü dinler tarihi açısından büyük önem taşıyan ve Anadolu’nun başka hiçbir bölgesinde karşımıza çıkmayan yazıt türlerinden birisine, yani katagraphe adı verilen ve bazı insanların ya da mülkleri “tanrıya tahsis etme” anlamını taşıyan yazıtlara tek başına ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca, bu mütevazi tapınak sadece Batı Anadolu’ da görülen ve daja sonraları Hıristiyanlar tarafından da benimsenmiş olan itiraf (Kefaret) geleneğini kanıtlayan yazıtların ele geçtiği iki bölgeden birisi olma özelliğine de sahiptir.

Bir Anadolu Tanrısı olan Apollon Lairbenos’ a adanmış olan bu kutsal alan, Menderes Nehri’ nin güney kıyısında, Hierapolis’e 35 Kilometre mesafede bugün Çal Ovası olarak adlandırılan bölgede 1887 yılının Mayıs ayında araştırmacılar W.M.Ramsay, D.G. Hogarth ve H.A. Brown tarafından tespit edilmiştir. Bölgedeki diğer kült alanları göz önüne alınırsa Apollon Lairbenos Kutsal Alanı erken dönemlerde olasılıkla Tanrıça Kybele’ ye adanmış kült merkezinin üzerine, İ.S.II yüzyılda İmparator Hadrianus Dönemi ( İ.S.117-138 ) ve hemen sonrasında inşa edilmiş olmalıdır. Kutsal alanın en batısında Menderes Vadisi’ ne hakim bir noktaya tanrının tapınağı yerleştirilmiştir. Kuzeybatı-güneydoğu yönünde konumlandırılan tapınak, ana kayayı kullanan yüksek bir podyum üzerinde, tetrastylos ( ön cephesinde dört sütun bulunan ) plan tipinde ve korinth düzenindedir.

Bu Kutsal Alan’ın adanmış olduğu Tanrı, tasvirlerinde genellikle bir elinde buğday başağı, meşe dalı ya da patera ( sunu kasesi ), diğer elinde ise çifte balta ( labrys ) taşır vaziyette betimlenen bazen de omzunda etrafına bir yılanın sarıldığı çifte balta taşıyan süvari biçiminde karşımıza çıkan Apollon Lairbenos’ dur. Kutsal Alan ve civarındaki köylerde tespit edilmiş olan yazıtlarda 14 farklı formda karşımıza çıkan tanrının adı, Hierapolis sikkeleri üzerinde “Lairbenos” şeklinde görülmektedir. Hierapolis sikkeleri göz önüne alınırsa “Lairbenos” tanrının isminin resmi formu belki de aslına en yakın olarak kabul edilebilir.

TİTANLAR ÖNCE ÖLDÜRMÜŞ SONRA PARÇALAMIŞ
Dionysos, girişte de bahsettiğimiz gibi Eski Yunan mitolojisinde şarap tanrısı olarak geçmektedir. Bir efsaneye göre, Zeus ile Persephon'un oğlu, başka bir efsaneye göreyse Zeus ile Semele'nin oğlu olarak tanımlanır. Bu yüzden annesini tam olarak belirleyemiyoruz.

Ama babası kesinlikle Zeus'tur diyebiliyoruz. Dionysos, genellikle panterler tarafından çekilen arabadaki yakışıklı delikanlı olarak, elinde bir şarap şişesiyle bir figür haline gelmiştir. Bu delikanlının hayatı her ne kadar güzel olsa da ölümü de o kadar kötü olmuştur. Efsaneye göre Dionysos'u öldüren devler (titanlar) onu parçalayıp yemeye hazırlanırken babası Zeus, olaya müdahale etmiştir ve oğlunun parçalanan vücudundan birkaç parça kurtarabilmiştir.

Zeus, çok sevdiği oğlunu, elinde kalan parçalarıyla Apollon tapınağına gömdürmüştür. İnanılana göre, her yıl dirilen ve Apollon uzakta olduğu için üç kış ayı boyunca tapınağa Dionysos'un ruhu egemen olur.

En İlgi Çeken Haberler